przepisy na przetwory i napoje %

Pogaduchy do poduchy.
Awatar użytkownika
Zbigniew_Komisarczyk
Administrator
Posty: 779
Rejestracja: 2006-06-07, 15:20
Lokalizacja: Gmina Kołbaskowo

przepisy na przetwory i napoje %

Post autor: Zbigniew_Komisarczyk » 2006-11-30, 12:16

Uwaga tekst dla osób pow. lat 18 !!!


Obecnie robię nalewkę z ciemnych winogron.

Butelka 3l. wypełniona owocami (bez gałązek) zalana 1 l. spirytusu, odstawiona na 4 tygodnie. Następnie same owoce zasypane cukrem ok. 1 kg. i odstawione na kilka tygodni.

Kilka dni temu zlałem wszystko razem.
Owoce oczywiście odcedzone.

Wyszła całkiem niezła, ale ciut za mocna chyba ma ze 70 % :evil:

Jak to rozciećczyć?


p.s.
owoce w spirytusie hohoho.
Ostatnio zmieniony 2006-11-30, 22:39 przez Zbigniew_Komisarczyk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Małgorzata Klebańska
Posty: 538
Rejestracja: 2006-06-30, 08:20
Lokalizacja: Barnisław

Post autor: Małgorzata Klebańska » 2006-11-30, 16:25

wiesz co kiedyś nalewki się rozciećczało wyłącznie z wrzącą wodą ,zerkne do babcinego kajetu z tajnymi zapiskami kulinarnymi i dam znać jakby co,ale najlepiej to jakbys dał mi ocenić czy ona na pewno jest za mocna. ;-)

Awatar użytkownika
Zbigniew_Komisarczyk
Administrator
Posty: 779
Rejestracja: 2006-06-07, 15:20
Lokalizacja: Gmina Kołbaskowo

Post autor: Zbigniew_Komisarczyk » 2006-11-30, 22:40

Małgorzata Klebaćska pisze:ona na pewno jest za mocna
oj mocna... jak sam diabeł...ale jakby co zapraszam ;)

Może pępkowe? Bo to już lada godzina...

Awatar użytkownika
Małgorzata Klebańska
Posty: 538
Rejestracja: 2006-06-30, 08:20
Lokalizacja: Barnisław

Post autor: Małgorzata Klebańska » 2006-12-01, 09:56

poczekamy z tą degustacją w takim razie ...wiesz im starsze tym lepsze...no teraz rozumiem skąd to nagłe zainteresowanie degustacją nalewki(pępkowe lada godzina)-ech Panowie Panowie hihihi
powodzenia!

ODPOWIEDZ