Przecław
- Zbigniew_Komisarczyk
- Administrator
-
- Kontakt:
hopfen pisze:Koledzy, zajmę się tym tematem, muszę tylko dojść do siebie. Jestem na zwolnieniu lekarskim- maly wypadeczek. PT47-106, masz nick bliski moim zainteresowaniom i ... zawodowi, dysponujesz jakimiś materiałami dotyczącymi kolei związanymi z Przecławiem? Niestety w Przecławiu nigdy nie było stacji, był za to przystanek tzw. haltepunkt w Warzymicach -Klein Reinkendorf, kilka metrów od przejazdu kolejowego między "starym" Przecławiem a "starymi" Warzymicami. Stary, niemiecki rozkład jazdy można przejrzeć tu: http://www.pkjs.de/bahn/Kursbuch1944/Teil1/123c.jpg Dowcipem jest to, że do niedawna czas przejazdu ze Szczecina do Berlina niewiele różnił się od tego z przed lat niemalże stu, no ale teraz... ruszyła przebudowa szlaku do Niemiec, będzie lepiej niż jest -jak mówi Marek Kondrat w pewnej reklamówce...
kiedys gdzies mialem mape z 1918 roku bodajze..byly tam naniesione szlaki wszelakie,lacznie z waskotorowka :)aaaa wlasnie,szedles szlakiem waskotorowki ?..:) ladnie widac gdzie przebiegaly tory:)
....musze poszukac tej mapy ale to jak uruchomie drogiego kompa, moze gdzies sie uchowala:)
http://s4.zapodaj.net/26261465.jpg.html
Panie hopfen moze jakies spotkanie co Pan otym mysli a sory z bledy w pisowni
-
- Kontakt:
a tak btw,mapy nie znalazlem;-/
aa i jeszcze jedno.na tym starym zdjeciu lotniczym Przeclawia sprzed wojny znalazlem dąb Przeclaw ktory stoi do dzis:) aczkolwiek w oplakanym stanie :(..kiedys napisalem nawet do konserwatora zabytkow aby cos tam zrobic ,jakas droge dojazdowa czy cos,bo nie ma w sumie jak do niego dojsc -ale mnie olal;-/;]..kiedys w zimie tam bylem..to jakas babeczka do mnie skoczyla ze to teren prywatny;] to jej powiedzialem ze jest w bledzie,a kazdy zabytek musi posiadac min.jedna droge i tak bla bla stanelo na moim:) jutro wrzuce tu fotke tego drzewka:) bo gdzies na bank mam:)