SOĹTYSI
-
W Warniku nowa soltys razem z kilkoma mlodymi ludzmi postanowila, korzystając z tego, że jest wywozona ziemia z nowo budowanej drogi zrekultywoac dzialke gminną , powiekszyc boisko i zrobic plac z ogniskiem . Gmina wypięla sie, mieszkańcy sami skladaja się na spycharke ktora wyrowna teren. W budrzecie gminy zabraklo tysiaca zlotych dla wspomożenia lokalnej inicjatywy mieszkańcow........jakos to "nowe" jest mi dziwnie znajome.
Kilka dni temu pojechalem sobie rowrem wzdluz granicy, tyle, że po tamtej stronie. W kazdej wsi jest jakis estetycznie urzadzony placyk. Dziwne, ze dopiero teraz, ale doszedlem do wniosku, że to nie kwestia pieniedzy, ale mentalności wladz. Lekka ręka, bez żadnej proby renegocjaci umowy wydaje sie np. 2,5 mln. zl. na schronisko, a brakuje kilku zlotych, żeby ta lub tamta wieś wygladala estetycznie.
-
Przed nami rywalizacja sołectw-może nas czymś pozytywnie zaskoczy wybrana p.sołtys?
...tylko czasu trochę mało-inne wsie już po zebraniach i w toku ostrych przygotowań,a japóki co nawet info o zebraniu nie widziałem...ech szkoda gadać i pisać.
U NAS ZEBRANIA ZAZWYCZAJ ODBYWAJA SIE U PANI SOŁTYS W DOMU TAK BYŁO NP NA DZIEŃ KOBIET
zebranie dla wtajemniczonych odbyło sie w niedziele w godz po południowych -reszta kobiet które chętnie też by przyszły niestety nie będąc na tym zebraniu nie mogły uczestniczyć w imprezie świetlicowej bo z relacji pani sołtys lista już była zamknieta
proponuje może bez pośrednio zapytać u żródła -nagrody są naprawdę super na tym festynie ale niestety przejdą koło nosa skoro sie nic nie dzieje i nic nie można przygotować :(
nawet jak juz zrobi u Was te zebranie to co zdażą przygotować w ciągu tych paru dni co zostały do imprezy?
Myślę,że to zebranie zrobione będzie-żeby ludzie nie gadali i tylko po to-nic z niego nie wyniknie ,a tym samym nagrody zdobędą Ci co naprawdę chcą coś z ludźmi robić :) i robią to z zapałem i odpowiednio prędzej .To moja opinia czas pokaże czy miałem rację w tym przypadku-w każdym razie powodzenia!
-
-
- Kontakt:
- Małgorzata Klebańska
" Kto doświadczył cienia, wie, że czasem w cieniu lepiej widać rzeczy, które są w świetle."