Sałatka grecka.
- Zbigniew_Komisarczyk
- Administrator
- Posty: 779
- Rejestracja: 2006-06-07, 15:20
- Lokalizacja: Gmina Kołbaskowo
Sałatka grecka.
1. sałaty lodowej,
2. cebuli czerwonej,
3. cebuli białej,
4. ogórka świeżego,
5. oliwek zielonych i czarnych,
6 sera Fety
7. pomidora
8. czasami dodaję paprykę, ale nie jestem do niej przekonany.
9. sos ziołowy,
10. ocet winny!!!
Obowiązkowo do lodówki na kilka godzin.
Podawać z ciepłym pieczywem czosnkowym (z serem).
- Małgorzata Klebańska
- Posty: 538
- Rejestracja: 2006-06-30, 08:20
- Lokalizacja: Barnisław
1.
Składniki:
Sałata lodowa (ostatecznie karbowana), papryki: czerwona, zielona, żółta lub pomaraćczowa, pomidory, ogórek świeży, ser feta Apetina (gotowa feta pokrojona w kostkę w zalewie o różnych smakach), oczywiście można zastąpić ją zwykłą fetą, czarne oliwki, szczypiorek, oliwa z oliwek, zalewa z Apetiny, zioła(obowiązkowo!!).
Jak przyrządzić?
Rwiemy na kawałki sałatę (nie kroimy nożem!), kroimy w kostkę warzywa, wrzucamy ser feta, oliwki i szczypiorek. Robimy sos: w proporcjach 1:1 mieszamy oliwę i zalewę z Apetiny (najbardziej lubię z czosnkiem lub oregano), wsypujemy zioła (np. trochę ziół do sałatek Kamisa i Fit Up Kamis - mieszanka bez konserwantów w kilku wersjach, można tez dodać gotową mieszankę do sałatek greckich). Zalewamy sałatkę sosem, wstawiamy na pół godz. przed podaniem do lodówki i gotowe.
Jak podawać?
Najlepsza schłodzona, świetna z bagietką do potraw z grilla.
2.
Składniki:sałata lodowa, pomidory( 2-3 sztuki), cebula, papryka (1-2 szt.), zielony ogórek, ser feta, oliwki, czosnek, nasiona słonecznikia, dyni i sezamu, sos sałatkowy Knorr (do potraw greckich)
Jak przyrządzić?
Sałatę płuczemy i rwiemy na drobne kawałki. Pomidory, cebule i ogórek kroimy w kosteczkę. Paprykę natomiast najlepiej w paseczki. Dorzucamy do tego oliwki (pokrojone w talarki), ser feta i drobno posiekany czosnek. Na koćcu na suchej patelni prażymy wszystkie nasionka i wsypujemy do sałatki. Doprawiamy sosem sałatkowym i oliwką. Do smaku mozna jeszcze dodać odrobine soli i świeżo mielonego pieprzu. Pychotka!
Uwagi:
Z serów feta polecam Arla Apetina w zalewie z czosnkiem i pietruszką. A jeśli chodzi o oliwę ja zawsze używam oliwy z pestek winogron, jest bardzo delikatna.