II tura wyborów
Będę Głosował na Panią Małgorzatę bo
-Przez 2 lata była przewodniczącą i robiła to z pełnym przekonaniem, otwarciem do wyborców i była skuteczna
- pokazała że „nauczycielki” potrafią działać uczciwie i skutecznie na wielu płaszczyznach
- umie liczyć bo startowała i na radnego i na wójta (a pan np. nie bo w Przecławiu nie wystawił 5 kandydata - nawet siebie)
- bo obecny skład rady niczego dobrego nie wróży
- zawsze wybierając stare i znane, a nowe i perspektywiczne wybiorę to drugie. Sam Pan pokazał przez pierwsze dwa lata kadencji, że nowe to dobre!
Bolączką ustawy samorządowej jest to , że kadencyjność jest nieograniczona.Powinny być maksymalnie 2 kadencje. Dlatego za cztery lata zagłosuję na Panią Małgorzatę gdy spełni swoje obietnice. A za 8lat nie zagłosuję na nią bo będą nowi i młodzi, którzy będą mieli świeże podejście do potrzeb gminy. Po 8 latach w tym samym miejscu każdy jest wypalony, a co dopiero po 16?
P.S. czy to prawda, że Pan Jabłoćski poparł pana Józefa? Jeśli tak to niech Pan szuka kolejnego misia do całowania
-
- Zbigniew_Komisarczyk
- Administrator
Nie chciałbym poprzez swoje wypowiedzi, które w sposób bardzo nikły wiążą się z głównym tematem, zaciemniać głównego wątku.
2. Organizowanie wypoczynku letniego i zimowego dla dzieci z ubogich rodzin z terenu całej gminy. M.Schwarz przez 2 lata znalazła sponsorów dla 150 dzieci z terenu całej gminy i przez 2 lata ,potem jako zwykła radna, dla 50 dzieci. Dzieci wyjeżdżały bezpłatnie na wakacje!!!
3. Zorganizowanie bezpłatnej porady prawnej dla mieszkaćców gminy. Mieszkaćcy obsługiwani są już przez 4 lata przez prawnika za darmo w sprawach cywilnych,rodzinnych i karnych. Usługa ta cieszy się bardzo duża popularnością –wiadomo jak drogie są tego typu usługi.
4.M.Schwarz wyszła z inicjatywa akcji „Adoptujemy zabytki „ wraz z młodzieżą i mieszkaćcami takich miejscowości jak Moczyły, Smolęcin,Pargowo doprowadziła do uporządkowania tereny
Wokół ruin kościołów XIII –wiecznych. M. Schwarz prowadziła rozmowy z konserwatorem zabytków, jakie prace mogą być wykonywane i jakie krzewy należy usunąć. Można to przecież sprawdzić!!!!
5.Klub Przyjaciół Przecławia, –czyli nauczycielki organizował przez 4 lata Konkurs Palm Wielkanocnych dla mieszkaćców całej gminy za własne pieniądze i był to ich własny pomysł!!!
6. Organizował /Klub/za własne i zdobyte od sponsorów, pieniądze, Śniadania Wielkanocne dla dzieci w świetlicach środowiskowych z terenu całej gminy wraz z paczkami –tzw. Zająca. Dzieci z rodzin o trudnej sytuacji finansowej jak i dorośli mieszkaćcy gminy otrzymywali paczki ze słodyczami i żywnością
7.To Klub Przyjaciół zorganizował gminną akcje „Ratujmy Kasztanowce „,w którą zaangażowały się szkoły z terenu całej gminy.Akcja jak najbardziej potrzebna,by uratować te stare drzewa,a jak wiadomo mało ich mamy w gminie.
8 Zorganizował/Klub/ akcje dożywiania dzieci ubogich w szkołach.
Wystarczy,czy wymieniać więcej??
pozdrawiam
Warko!
1.Otwarcie świetlic środowiskowych w Bobolinie, Będargowie, Kołbaskowie i Przecławiu – one były, wraz z wymogami ustawowymi zmieniła się ich struktura i kadra – to obowiązkowe zadanie gminy od zawsze finansowane przez „alkoholówkę”, zmiana lokalizacji w Przecławiu na plebanię – trochę historii tego obiektu i wszystko będzie jasne. Gdyby „Klub Przyjaciół……” się nie zainteresował zmianami to byłoby świćstwo wobec społeczności która je wybrała.
2. Zorganizowanie bezpłatnej porady prawnej dla mieszkaćców gminy –ustawowy wymóg zapewnienia bezpłatnych porad – urzędasy zorganizowałyby to może miesiąc póÂĽniej, ale na pewno taniej – płaci alkoholówka 150zł. za godzinę ( w Policach i Dobrej po 50zł), starczyłoby pewnie też na psychologa i pedagoga rodzinnego a tak – bali się podskoczyć pani Przewodniczącej.
3. Organizowanie bezpłatnego wypoczynku dla dzieci i młodzieży – dzieciaki jeżdżą już chyba z 10 lat ( organizuje alkoholówka i opieka) Faktycznie 1 raz udało się p.MS załatwić sponsorów dla 100 dzieci – chwała Jej za to- ale dlaczego tylko raz, przestała być Przewodniczącą to się obraziła?
4. Zorganizował/Klub/ akcje dożywiania dzieci ubogich w szkołach – dożywianie było, jest i będzie – obejmuje coraz więcej dzieci, coraz lepsze formy posiłków, zmiany - wraz z możliwościami technicznymi. Zawsze szkoła ( pedagodzy szkolni i dyrektor) musi porozumiewać się z opieką – robili i robią to bez ingerencji.
Nie chce mi się już więcej wyliczać ale to nie jedyne przykłady przypisywania sobie rezultatów cudzej pracy.
Program wyborczy – nie znalazłem w nim nic nowatorskiego czy nawet autorskiego - wszystkie „zadania” są już na jakimś etapie realizacji), myślą nad nimi urzędasy (z polecenia Jż lub własnej inicjatywy) i doprowadzą je do realizacji oczywiście o ile się im będzie pomagać a nie przeszkadzać.
Skąd tak dużo wiem – bo się interesuję, czytam i pytam u ÂĽródła.
- Zbigniew_Komisarczyk
- Administrator
2. Porady prawne to cenna inicjatywa Klubu Przyjaciół, finansowana z budżetu.
3. Konkurs Palmowy również. Z tego co pamiętam w tym roku się niestety nie odbył.
4. Wyjazdy, dożywianie należą do zadać własnych gminy. Trudno mi ocenić wkład Klubu Przyjaciół oraz właściwych komisji radnych czy Wójta w realizację tych zadać, ponieważ byłem członkiem komisji Inwestycji oraz Rewizyjnej, a tematy przedmiotowe były w gestii komisji Oświatowej, Budżetowej czy Gospodarczej.
Odnośnie wydatkowania prywatnych środków na cele społeczne przez M.S. czy Klub Przyjaciół nie mam żadnej wiedzy. Nie chciałbym wprowadzic nikogo w błąd.
Z taką nieżyczliwością ,zajadłością ,pretensjami do wszystkich i za wszystko ,już dawno nie miałam do czynienia.Nie mam dla takiej postawy zrozumienia.Nigdy tego nie zaakceptuję Jak można?
Przegrywać nie jest wstyd ,ale czy to daje prawo do tego ,aby odgrywać się i to w tak żenującym stylu.Nieustająca licytacja,gloryfikowanie siebie a umniejszanie zasług innych...
Mieszkam w Przecławiu i proszę mi wierzyć ,wiem co się tutaj dzieje,bo mnie to żywo interesuje! Wiele imprez na terenie szkoły, koncerty w Kościele,wyjazdy dzieci na basen,rajd rowerowy,orkiestra dla dzieci -my pamiętamy kto to organizował!
Kiedy parę lat temu porządkowaliśmy okropnie zapuszczony plac w okolicach Olećki nie zabrakło Pać Nauczycielek,mimo,że praca była brudna i ciężka.Pan Głuchowski przejechał wolno obok i nawet nie zatrzymał samochodu.Ja mam bardzo dobrą pamięć
Kiedy dwa lata temu szykowaliśmy paczki dla dzieci z całej Gminy i brakowało nam już tylko zabawek ,aby te paczki dopełnić ,pojechałam na sesję Rady Gminy i poprosiłam Radnych o przeznaczenie paru groszy z diet /,nie z budżetu!!!/ na zakup zabawek,to z 15 radnych tylko 5 zareagowała!Otrzymaliśmy parę złotych od P.Sroki i P.Machała oraz dwa potężne wory z nowiutećkimi zabawkami od Pać Bitel,Wierzbickiej i Schwarz!!!
I gdyby nie to, co tutaj czytam ,z oburzeniem, o Pani Małgorzacie, nie wspominałabym o tej sprawie.
To wszystko o czym tu piszę, robione było bez rozgłosu- nie pisała o tym Gazetka Gminna, ani Punkt Widzenia, ale ja pamiętam i całym swoim autorytetem zaświadczam
Czy to zawsze musi tak być,że to co nam najlepiej wychodzi to skakanie sobie do gardeł ?
To takie to RAZEM dla Gminy?
Naprawdę wstyd
Dorota Trzebinska
- Zbigniew_Komisarczyk
- Administrator
W dużej mierze Z. Komisarczyk ma racje, że najwięcej zamieszania na tematy polityczne wprowadziły osoby nie popierające klubu "Razem...".Zbigniew_Komisarczyk pisze:A czy to nie przypadkiem wygrane radne (i/lub) i ich zwolennicy najwięcej umieszczają tutaj złośliwości?
Pani Doroto chciałbym zaznaczyć, że na forum jak i na stronie jest poruszanych wiele tematów i spraw o charakterze apolitycznym czy też społecznym i po wyborach nikt nie będzie już pamiętał o tych zajadłych dyskusjach w tym akurat temacie. Moim zdaniem nie ma w tej chwili lepszego medium informującego o wydarzeniach w gminie, bo Portal Przecław ograniczył się w tej chwili tylko do zapowiedzi meczów a strona gminy jest piękna graficznie ale beznadziejna w swojej zawartości.
A tak na marginesie jeszcze dodam, że zwolennicy klubu "Razem..." nie kierują się pzrynależnością kandydatów i głosują na te osoby, do których mają największe zaufanie, a tak się akurat złożyło, że ja pierwszy głos do RG oddałem na Panią. Liczę nie tylko na inicjatywę ale przede wszystkim na współpracę różnych środowisk w naszej gminie.
Pozdrawiam i zapraszam po wyborach do innych tematów na forum
Osoba p. Jabłoćskiego nie cieszy się moją sympatią i miał on moim zdaniem najmniejsze kwalifikacje do pełnienia funkcji wójta, choć jego wynik w wyborach najbardziej mnie zaskoczył (dawałem mu co najwyżej szanse na 200 głosów).warka pisze:Jestem ciekaw jak forumowicze oceniają powrót do gry Pana Jabłoćskiego
Myślę, że jego poparcie dla któregoś z kandydatów w 2 turze nie będzie miało większego znaczenia.