II tura wyborów

Dla potomnych i ciekawskich. Posty, które straciły swoją aktualność
re123
Kontakt:

Post autor: re123 » 2006-11-21, 12:40

Jest jeszcze opcja oddania głosu nieważnego poprzez skreślenie obu kandydatów.
Pozdrawiam

warka

Post autor: warka » 2006-11-22, 22:17

Witam. Od paru dni przypatruję się Paćstwa arcyciekawej dyskusji lecz dopiero teraz zdecydowałem się zabrać głos. Panie Zbigniewie jeśli Pan pozwoli mała dygresja. Z zainteresowaniem wielkim obserwowałem poczynania Rady Gminy w pierwszych latach jej funkcjonowania. Wspaniali młodzi radni z kupą fantastycznych pomysłów. W gminie aż wrzało. Rzeczy na które nie było szans wcześniej. Słowo daję pytałem radnych tamtej kadencji. Częściej autobus?- Niemożliwie MZK żąda niewiarygodnych cen, chodnik do Warzymic- niemożliwe ta ziemia należy do innych osób itp. , itd. Zrobiliście przez pierwsze dwa lata niewiarygodną robotę. Pokazaliście, że można wszystko jak się chce i ma się determinację i wie skąd pozyskać środki. Ale zrobiliście to razem. „Klub Przyjaciół” i „Razem dla Gminy”. Podkreślam RAZEM.Potem podzieliliście się, dlaczego - nie chce Pan powiedzieć teraz i nie uprzedził Pan przed zerwaniem współpracy. Czy nie chodziło tu przypadkiem o środki Gminy dla Fenixa…..?. ale pst . Bo to na pewno się udało i Fenix działa o wiele lepiej niż „Barcelona Przecław” (same transfery w pierwszym składzie , czy to prawda , ze gra tam 1 mieszkaniec gminy?). Fenix to powód do dumy dla Pana i mieszkaćców gminy a dalej …. same straty. Zmiana na stanowisku przewodniczącego komisji rewizyjnej Pan Misiak zastąpił dzięki Panu Pana Głuchowskiego(sic!). Z kolei Pan Głuchowski jak został vi-ce zdaje się więcej przebywał poza krajem niż w gminie. Generalnie wszystko stanęło i zaczęło przypominać sytuację z lat wcześniejszych. RG stała się maszynką. Zapewnił Pan komuś Święty spokój. Co uzyskał Pan w zamian? Podziękowanie w momencie podziału okręgów , które już przed wyborami zabrało „Razem dla Gminy” miejsca w radzie. Wie pan co? Jeśli chodzi o cytaty to pamiętam jak jeden znany aktor w dawnych latach zapowiadając dobranockę powiedział „A teraz drogie dzieci pocałujcie misia w du……” I Pan przed wyborami to usłyszał. I szlag mnie trafia bo gdybyście koalicję z „Klubem Przyjaciół” utrzymali to w tych wyborach byście RAZEM zdobyli wszystko. Większość w Radzie i niewykluczone stanowisko wójta. Chyba to jednak Pana młodość zaważyła , że tak się nie stało. No - jednego gola strzelił Pan sobie sam nie wystawiając w Przecławiu 5 kandydata

Będę Głosował na Panią Małgorzatę bo
-Przez 2 lata była przewodniczącą i robiła to z pełnym przekonaniem, otwarciem do wyborców i była skuteczna
- pokazała że „nauczycielki” potrafią działać uczciwie i skutecznie na wielu płaszczyznach
- umie liczyć bo startowała i na radnego i na wójta (a pan np. nie bo w Przecławiu nie wystawił 5 kandydata - nawet siebie)
- bo obecny skład rady niczego dobrego nie wróży
- zawsze wybierając stare i znane, a nowe i perspektywiczne wybiorę to drugie. Sam Pan pokazał przez pierwsze dwa lata kadencji, że nowe to dobre!

Bolączką ustawy samorządowej jest to , że kadencyjność jest nieograniczona.Powinny być maksymalnie 2 kadencje. Dlatego za cztery lata zagłosuję na Panią Małgorzatę gdy spełni swoje obietnice. A za 8lat nie zagłosuję na nią bo będą nowi i młodzi, którzy będą mieli świeże podejście do potrzeb gminy. Po 8 latach w tym samym miejscu każdy jest wypalony, a co dopiero po 16?

P.S. czy to prawda, że Pan Jabłoćski poparł pana Józefa? Jeśli tak to niech Pan szuka kolejnego misia do całowania

oiraa

Post autor: oiraa » 2006-11-23, 00:55

No to ;-) jest nas dwóch !
Witam i pozdrawiam serdecznie

biedroniec

Post autor: biedroniec » 2006-11-23, 09:10

jest Was tylko dwóch...a może nawet jedna ;-)

Awatar użytkownika
Zbigniew_Komisarczyk
Administrator

Post autor: Zbigniew_Komisarczyk » 2006-11-23, 10:46

Warko, jeżeli zależy Tobie na tym abym mógł odnieść się do Twojej dygresji, proszę o umieszczenie części posta dotyczącego mojej osoby lub Klubu Radnych Razem Dla Gminy w osobnym temacie (wskazana kawiarenka).
Nie chciałbym poprzez swoje wypowiedzi, które w sposób bardzo nikły wiążą się z głównym tematem, zaciemniać głównego wątku.

warka

Post autor: warka » 2006-11-23, 19:44

1.Otwarcie świetlic środowiskowych w Bobolinie, Będargowie, Kołbaskowie i Przecławiu dla dzieci czynnej przez 4 godziny 5 dni w tygodniu-w ramach, których dzieci są dożywiane, zapewnia im się pomoc w lekcjach i zabawy. Możliwe było otwarcie tylko tylu,bo tylko tam są pomieszczenia do wykorzystania. M. Schwarz –negocjowała z księdzem warunki udostępnienia pomieszczeć plebani w Przecławiu i nadzorowała remont tych pomieszczeć.
2. Organizowanie wypoczynku letniego i zimowego dla dzieci z ubogich rodzin z terenu całej gminy. M.Schwarz przez 2 lata znalazła sponsorów dla 150 dzieci z terenu całej gminy i przez 2 lata ,potem jako zwykła radna, dla 50 dzieci. Dzieci wyjeżdżały bezpłatnie na wakacje!!!
3. Zorganizowanie bezpłatnej porady prawnej dla mieszkaćców gminy. Mieszkaćcy obsługiwani są już przez 4 lata przez prawnika za darmo w sprawach cywilnych,rodzinnych i karnych. Usługa ta cieszy się bardzo duża popularnością –wiadomo jak drogie są tego typu usługi.
4.M.Schwarz wyszła z inicjatywa akcji „Adoptujemy zabytki „ wraz z młodzieżą i mieszkaćcami takich miejscowości jak Moczyły, Smolęcin,Pargowo doprowadziła do uporządkowania tereny
Wokół ruin kościołów XIII –wiecznych. M. Schwarz prowadziła rozmowy z konserwatorem zabytków, jakie prace mogą być wykonywane i jakie krzewy należy usunąć. Można to przecież sprawdzić!!!!
5.Klub Przyjaciół Przecławia, –czyli nauczycielki organizował przez 4 lata Konkurs Palm Wielkanocnych dla mieszkaćców całej gminy za własne pieniądze i był to ich własny pomysł!!!
6. Organizował /Klub/za własne i zdobyte od sponsorów, pieniądze, Śniadania Wielkanocne dla dzieci w świetlicach środowiskowych z terenu całej gminy wraz z paczkami –tzw. Zająca. Dzieci z rodzin o trudnej sytuacji finansowej jak i dorośli mieszkaćcy gminy otrzymywali paczki ze słodyczami i żywnością
7.To Klub Przyjaciół zorganizował gminną akcje „Ratujmy Kasztanowce „,w którą zaangażowały się szkoły z terenu całej gminy.Akcja jak najbardziej potrzebna,by uratować te stare drzewa,a jak wiadomo mało ich mamy w gminie.
8 Zorganizował/Klub/ akcje dożywiania dzieci ubogich w szkołach.
Wystarczy,czy wymieniać więcej??

pozdrawiam

kazik

Post autor: kazik » 2006-11-23, 22:14

Nie wiem czy Jż w pełni zasługuje na mój głos. Wiem że MS na pewno nie. Nie chcę umniejszać Jej zasług ale przypisywanie sobie „ sukcesów” w realizacji tego co zrobiły urzędasy to drobna przesada. Radnym a tym bardziej Przewodniczącym Rady zostaje się nie dla diety – współpraca z urzędem to obowiązek!
Warko!
1.Otwarcie świetlic środowiskowych w Bobolinie, Będargowie, Kołbaskowie i Przecławiu – one były, wraz z wymogami ustawowymi zmieniła się ich struktura i kadra – to obowiązkowe zadanie gminy od zawsze finansowane przez „alkoholówkę”, zmiana lokalizacji w Przecławiu na plebanię – trochę historii tego obiektu i wszystko będzie jasne. Gdyby „Klub Przyjaciół……” się nie zainteresował zmianami to byłoby świćstwo wobec społeczności która je wybrała.
2. Zorganizowanie bezpłatnej porady prawnej dla mieszkaćców gminy –ustawowy wymóg zapewnienia bezpłatnych porad – urzędasy zorganizowałyby to może miesiąc póÂĽniej, ale na pewno taniej – płaci alkoholówka 150zł. za godzinę ( w Policach i Dobrej po 50zł), starczyłoby pewnie też na psychologa i pedagoga rodzinnego a tak – bali się podskoczyć pani Przewodniczącej.
3. Organizowanie bezpłatnego wypoczynku dla dzieci i młodzieży – dzieciaki jeżdżą już chyba z 10 lat ( organizuje alkoholówka i opieka) Faktycznie 1 raz udało się p.MS załatwić sponsorów dla 100 dzieci – chwała Jej za to- ale dlaczego tylko raz, przestała być Przewodniczącą to się obraziła?
4. Zorganizował/Klub/ akcje dożywiania dzieci ubogich w szkołach – dożywianie było, jest i będzie – obejmuje coraz więcej dzieci, coraz lepsze formy posiłków, zmiany - wraz z możliwościami technicznymi. Zawsze szkoła ( pedagodzy szkolni i dyrektor) musi porozumiewać się z opieką – robili i robią to bez ingerencji.
Nie chce mi się już więcej wyliczać ale to nie jedyne przykłady przypisywania sobie rezultatów cudzej pracy.
Program wyborczy – nie znalazłem w nim nic nowatorskiego czy nawet autorskiego - wszystkie „zadania” są już na jakimś etapie realizacji), myślą nad nimi urzędasy (z polecenia Jż lub własnej inicjatywy) i doprowadzą je do realizacji oczywiście o ile się im będzie pomagać a nie przeszkadzać.
Skąd tak dużo wiem – bo się interesuję, czytam i pytam u ÂĽródła.

Miła

Post autor: Miła » 2006-11-23, 22:25

Pytanie do pana Z. Komisarczyka, czy działania radnych poprzedniej kadencji związanych z działalnością społeczną wymienioną przez Warkę dotyczą również paćskich działać jako radnego, czy była to tylko inicjatywa nauczycielek i ich prywatnych pieniędzy?

Awatar użytkownika
Zbigniew_Komisarczyk
Administrator

Post autor: Zbigniew_Komisarczyk » 2006-11-23, 22:44

1. Za uruchomieniem świetlic środowiskowych byli praktycznie wszyscy radni. Kluby radnych, komisje wnioskowały o ujęcie środków publicznych na ten cel w budżecie. Wójt popierał tę inicjatywę. To On przygotowywał projekt budżetu my (radni) mogliśmy tylko dokonać małej kosmetyki.
2. Porady prawne to cenna inicjatywa Klubu Przyjaciół, finansowana z budżetu.
3. Konkurs Palmowy również. Z tego co pamiętam w tym roku się niestety nie odbył.
4. Wyjazdy, dożywianie należą do zadać własnych gminy. Trudno mi ocenić wkład Klubu Przyjaciół oraz właściwych komisji radnych czy Wójta w realizację tych zadać, ponieważ byłem członkiem komisji Inwestycji oraz Rewizyjnej, a tematy przedmiotowe były w gestii komisji Oświatowej, Budżetowej czy Gospodarczej.

Odnośnie wydatkowania prywatnych środków na cele społeczne przez M.S. czy Klub Przyjaciół nie mam żadnej wiedzy. Nie chciałbym wprowadzic nikogo w błąd.

Miła

Post autor: Miła » 2006-11-23, 23:31

Myślę, że wypowiedÂĽ Kazika i pana Komisarczyka usatysfakcjonowała mnie.

dorota

Post autor: dorota » 2006-11-24, 00:37

Witam Paćstwa.Znalazłam ten adres na stronie Urzędu Gminy,tak jak i adres strony o Barnisławiu.Z wielką nadzieją wchodziłam na tę stronę i siedziałam cicho jak myszka, ale za chwilę wyjdę stąd bez żalu i bardzo zniesmaczona!!!
Z taką nieżyczliwością ,zajadłością ,pretensjami do wszystkich i za wszystko ,już dawno nie miałam do czynienia.Nie mam dla takiej postawy zrozumienia.Nigdy tego nie zaakceptuję Jak można?
Przegrywać nie jest wstyd ,ale czy to daje prawo do tego ,aby odgrywać się i to w tak żenującym stylu.Nieustająca licytacja,gloryfikowanie siebie a umniejszanie zasług innych...
Mieszkam w Przecławiu i proszę mi wierzyć ,wiem co się tutaj dzieje,bo mnie to żywo interesuje! Wiele imprez na terenie szkoły, koncerty w Kościele,wyjazdy dzieci na basen,rajd rowerowy,orkiestra dla dzieci -my pamiętamy kto to organizował!
Kiedy parę lat temu porządkowaliśmy okropnie zapuszczony plac w okolicach Olećki nie zabrakło Pać Nauczycielek,mimo,że praca była brudna i ciężka.Pan Głuchowski przejechał wolno obok i nawet nie zatrzymał samochodu.Ja mam bardzo dobrą pamięć
Kiedy dwa lata temu szykowaliśmy paczki dla dzieci z całej Gminy i brakowało nam już tylko zabawek ,aby te paczki dopełnić ,pojechałam na sesję Rady Gminy i poprosiłam Radnych o przeznaczenie paru groszy z diet /,nie z budżetu!!!/ na zakup zabawek,to z 15 radnych tylko 5 zareagowała!Otrzymaliśmy parę złotych od P.Sroki i P.Machała oraz dwa potężne wory z nowiutećkimi zabawkami od Pać Bitel,Wierzbickiej i Schwarz!!!
I gdyby nie to, co tutaj czytam ,z oburzeniem, o Pani Małgorzacie, nie wspominałabym o tej sprawie.
To wszystko o czym tu piszę, robione było bez rozgłosu- nie pisała o tym Gazetka Gminna, ani Punkt Widzenia, ale ja pamiętam i całym swoim autorytetem zaświadczam
Czy to zawsze musi tak być,że to co nam najlepiej wychodzi to skakanie sobie do gardeł ?
To takie to RAZEM dla Gminy?
Naprawdę wstyd
Dorota Trzebinska

Awatar użytkownika
Zbigniew_Komisarczyk
Administrator

Post autor: Zbigniew_Komisarczyk » 2006-11-24, 01:00

A czy to nie przypadkiem wygrane radne (i/lub) i ich zwolennicy najwięcej umieszczają tutaj złośliwości?

Jak to się ma do Pani tezy odnośnie przegrywania???

Pozdrawiam i witam na forum.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 2006-11-24, 10:19

Zbigniew_Komisarczyk pisze:A czy to nie przypadkiem wygrane radne (i/lub) i ich zwolennicy najwięcej umieszczają tutaj złośliwości?
W dużej mierze Z. Komisarczyk ma racje, że najwięcej zamieszania na tematy polityczne wprowadziły osoby nie popierające klubu "Razem...".
Pani Doroto chciałbym zaznaczyć, że na forum jak i na stronie jest poruszanych wiele tematów i spraw o charakterze apolitycznym czy też społecznym i po wyborach nikt nie będzie już pamiętał o tych zajadłych dyskusjach w tym akurat temacie. Moim zdaniem nie ma w tej chwili lepszego medium informującego o wydarzeniach w gminie, bo Portal Przecław ograniczył się w tej chwili tylko do zapowiedzi meczów a strona gminy jest piękna graficznie ale beznadziejna w swojej zawartości.
A tak na marginesie jeszcze dodam, że zwolennicy klubu "Razem..." nie kierują się pzrynależnością kandydatów i głosują na te osoby, do których mają największe zaufanie, a tak się akurat złożyło, że ja pierwszy głos do RG oddałem na Panią. Liczę nie tylko na inicjatywę ale przede wszystkim na współpracę różnych środowisk w naszej gminie.
Pozdrawiam i zapraszam po wyborach do innych tematów na forum :-D

warka

Post autor: warka » 2006-11-24, 17:47

Szanowni Paćstwo niechcący po moim chyba pojawieniu się na forum dyskusja stała się mocno gorąca i niepotrzebnie. Moją intencją było zwrócenie uwagi na bezsprzeczny fakt że gdy "razem" z "przyjaciółmi" działali RAZEM to RG była zdecydowanie bardziej efektywna.Wspólnie doprowadziliśmy do niejako sądu nad działaniami Pani Gosi i Pana Zbyszka za co przepraszam. Wróćmy jednak do tematu tego forum: Kto na Wójta?. Jestem ciekaw jak forumowicze oceniają powrót do gry Pana Jabłoćskiego, który w ulotkach przedwyborczych stosował taktykę lekko mówiąc nieprzyjazną dla Pana żukowskiego i innych klubów a teraz zakręcił o 180 stopni

Andrzej

Post autor: Andrzej » 2006-11-24, 19:25

warka pisze:Jestem ciekaw jak forumowicze oceniają powrót do gry Pana Jabłoćskiego
Osoba p. Jabłoćskiego nie cieszy się moją sympatią i miał on moim zdaniem najmniejsze kwalifikacje do pełnienia funkcji wójta, choć jego wynik w wyborach najbardziej mnie zaskoczył (dawałem mu co najwyżej szanse na 200 głosów).
Myślę, że jego poparcie dla któregoś z kandydatów w 2 turze nie będzie miało większego znaczenia.

ODPOWIEDZ