Post
autor: Małgorzata Klebańska » 2007-08-01, 08:13
w smietanie i z koperkiem-mniammm cudo!
Składniki:
- 1 kg grzybów (borowiki, maślaki,ale mogą być też kurki),
- 1 cebula,
- 3 łyżki masełka,
- 1 szklanki śmietanki najlepiej Ramy Cremefine Gęstej,
- 1 łyżeczka mąki,
- 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki,
- pieprz,
- sól.
Jak przyrządzić?
1) Grzyby starannie oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.
2) Cebulę obrać, posiekać.
3) W rondlu rozgrzać masełko, dodać cebulę i lekko poddusić.
4) Grzyby pokroić w cienkie plasterki, dodać do cebuli, posolić.
5) Na małym ogniu dusić grzyby pod przykryciem około godziny, często mieszając, aby się nie przypaliły. Na koćcu doprawić pieprzem i solą.
6)Smietanę wymieszać z mąką, dodać do grzybów, gotować na bardzo małym ogniu jeszcze 5 min.
Jak podawać?
Podawać w miseczkach, posypane koperkiem lub pietruszką.
pychotka!